slide show
| HR | ENG |
Naslovnica Biografija Popis djela Izdanja Novosti Najave Mediji Multimedija Galerija Kontakt

Biografija 

Davor  Bobić, (1968, Varaždin)Osnovnu i Srednju Glazbenu školu, te Gimnaziju završio u rodnom Varaždinu.

Diplomirao kompoziciju, glazbenu teoriju, te klasičnu harmoniku na poznatom Državnom konzervatoriju ''P.I. Čajkovski'' u Kijevu.

Veliku zaslugu u Bobićevu glazbenom obrazovanju imaju njegovi učitelji. Još u osnovnoj glazbenoj školi to su nastavnice harmonike Avar Marija te Nevenka Lukman kod koje je postigao veliki napredak. Ključnu ulogu ipak određuje profesor Slavko Magdić zahvaljujući kojem upisuje studij u Kijevu. Klasičnu harmoniku studira u klasi uglednog profesora Ivana Adamoviča Jaškejeviča dok orkestraciju i kompoziciju studira kod Genadija Ivanoviča Ljašenka. Instrumentaciju polazi kod izvjesnog ukrajinskog skladatelja Jevgenija Fjodoroviča Stankoviča, klavir kod Tamara Ivanovne Lobačove a dirigiranje kod Valentina Maljceva.

Dobitnik nagrade Ministarstva obrazovanja Ukrajine kao jedan od najboljih inozemnih studenata u akademskoj godini 1992/93.

Nakon povratka u domovinu na Glazbenoj školi u Varaždinu  otvara jedinstvenu klasu kompozicije za osnovno i srednješkolsko obrazovanje u  Republici Hrvatskoj.

1996. godine dobitnik je nagrade ''Ivo Vuljević'' za najuspješnijeg mladog hrvatskog glazbenog umjetnika , kao jedinog skladatelja dosad.

1998. godine dobitnik je nagrade ''Stjepan Šulek'' za najbolje orkestralno ostvarenje mladog hrvatskog autora, te Nagrade Varaždinske županje za iznimne  dosege u kulturi.

1997. godine dobitnik je odlikovanja Reda hrvatskog pletera, a 1999. Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

1999. godine postaje ravnatelj javne ustanove u kulturi Koncertnog ureda Varaždin

2003. postaje docentom, a 2008. izvanrednim profesorom na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Voditelj je Odsjeka za Glazbenu umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Osijeku od 2005. godine,  a obnaša i dužnost voditelja Katedre za Glazbenu pedagogiju.

2008. godine postaje dobitnikom ugledne nagrade Boris Papandopulo.

U svibnju 2009. biva imenovan prodekanom za znanost i umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Od 2012. godine predaje na diplomskim i doktorskim studijima Odjela za kulturologiju Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku te postaje članom Izdavačkog odbora HAZU, ogranka Varaždin.

U zvanju je redovitog profesora od početka 2014. godine.

Djela mu izvode vodeći hrvatski i inozemni glazbenici,ansambli i orkestri. Redovito je prisutan izvedbama svojih djela na svim  uglednim festivalima u državi.

Njegov bogat stvaralački opus sastavni je dio gradiva na uglednim učilištima u Londonu, Helsinkiju, Kijevu, Minsku, Zagrebu, Osijeku a djela mu se izvode širom svijeta.

Napisao više od 120 djela u rasponu od glasovirske minijature do velikih vokalno simfonijskih ostvarenja.

Oratorijem''Kralj Tomislav'' skreće pozornost kulturne javnosti na svoj rad, a izvedba ''Vukovarskog requiema''  2004. godine proglašena je jednom od glazbenih događaja godine.

Član je Hrvatskog društva skladatelja od 1994. godine.

S ansamblom Lado i koreografom Dinkom Bogdanićem  postavio balet s pjevanjem''Veronika Desinićka'' kao svojevrsnu zaokruženu cjelinu ''Nacionalne trilogije'' s kojim postiže izniman uspjeh.

Na natječajima za zborsku kompoziciju redovito osvaja najviše nagrade.

Godine 2006. i 2007. dobitnik je i nagrade Ministarstva kulture RH na natječajima za poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

1999. godine nakon smrti akademka Jurice Muraja imenovan je članom Festivalskog vijeća  Varaždinskih baroknih večeri od strane ministra kulture RH  te postaje stalnim članom ocjenjivačkog suda za dodjelu nagrada ''Lukačić'' i ''Murai''.

1979. godine još  kao jedanaestogodišnji dječak nastupio je kao član dječjeg zbora u izvedbi Bachove ''Muke po Mateju'' na Baroknim večerima što ostavlja trajni pečat u njegovoj stvaralačkoj evokaciji koncentriranoj na pisanju velikh oratorijskih ostvarenja.

Novi oratorij ''Izaija'' jedan je od središnjih kulturnih projekata u 2009. godini u okviru obilježavanja Pečuha kao kulturne prijestolnice Europe.

U listopadu 2006. imenovan je ravnateljem uglednog nacionalnog festivala Varaždinske barokne večeri.

Opus Davora Bobića pisan za klasičnu harmoniku nastao u periodu unatrag  posljednjih petnaest godina smatra se  nezaobilaznim doprinosom  obogaćenju hrvatske i europske literature pisane za dani instrument.

Dobitnik nagrade "Marul" na jubilarnim 20-im "Marulićevim danima", Split 2010. godine za najbolju scensku glazbu, za predstavu HNK u Zagrebu, M.Krleža, Kraljevo, redatelj: Ozren Prohić, asistent skladatelja: Kristijan Funarić

 Davor Bobić

Davor Bobić

 

 

 


Oratorij "Izaija"
Copyright www.davorbobic.com - 2013. Rad Davora Bobića pokroviteljski prate:
Renault-Auto centar Kos, Aulos,
Yamaha Euro-unit, Vidacic