Svijet klasike: Snježna kraljica

U četvrtak, 21. ožujka na Trećem programu u 19 sati pogledajte emisiju Svijet klasike: Snježna kraljica. 

HNK Osijek

Foto: promo / promo

Jedan od naših najuglednijih i najaktivnijih članova, Varaždinec na radnom zadatku u Osijeku, ujedno i umjetnički ravnatelj nacionalnog festivala Varaždinske barokne večeri, Davor Bobić, ispunio je svoju mladenačku želju. Dovršio je i organizirao praizvedbu svojega novog baleta prema bajci Hansa Christiana Andersena – Snježna kraljica.

Prošlo je već 126 godina od prvog hrvatskog baleta i taj je repertoar u 2024. obogaćen novim naslovom. To je drugi balet u opusu ovoga skladatelja, nakon naslova Veronika Desinička koju je postavio prije 17 godina u Lisinskom s Dinkom Bogdanićem.

Sad je za koreografa angažiran Svebor Sečak, zagrebački nacionalni baletni prvak koji je u ovom projektu osmisio režiju i koreografiju djela. Velik je to pothvat jer osječki HNK još uvijek nema zasebnu, baletnu, jedinicu, kako ima operu i dramu.

Zato je organizacijski nadležan za balet bio ravnatelj Osječke opere, tenor Ladislav Vrgoč, koji je dao ideju za koreografa i dirigenta Stjepana Vugera. Konačno, bio je to dio programa kojim je novi intendant od ove sezone HNK u Osijeku, Vladimir Ham, i pobijedio na natječaju. Važan četverolist autorskog tima čini i kostimograf te scenograf Neven Mihić, inače profesor tekstilnog dizajna visoke mode na Američkom sveučilištu u Dubaju, odrastao u Slavoniji, koji se redovito sa zadovoljstvom vraća u Osijek radeći za glazbeno kazalište.

Njegovi su kostimi i scenografija bili dodatna dimenzija dvostrukih projekcija između zastora čarobnih pokaza animacija s gradovima, sazvježđima, dvorcima i ledenim carstvom autora Zdenka Bašića i Franka Dujmića.

Splitski su solisti bravurozno donijeli glavne uloge Gerde, Kaya i Snježne kraljice, to su Japanski par Ami Inoue-Takafumi Tamagawa, te splitska prvakinja, Ukrajinka Iryna Chaban Bilandžić koja je oduševljena Bobićevom partiturom.

Na predstavi su, uz splitske profesionalce, upregnute sve plesačke snage grada Osijeka; amateri, profesionalci različitih plesnih žanrova, te djeca, polaznici baletnog programa osječke Glazbene škole Franje Kuhača.

Upravo je ta otvorenost svima ove kazališne čarolije Bobićeve “Snježne kraljice” najbolji zalog za budućnost novog Osječkog baleta i repertoarne održivosti novog djela koje nakon pet osječkih izvedbi ima čak sedam planiranih u studenome u HNK Splitu.

 

 

Producentica je Magdalena Bugarin, a urednica Jana Haluza. 

Svijet klasike, osim na HTV3, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi. Uvideoteci platformenalazi se i arhiva emisija.

 

IZVOR: https://hrtprikazuje.hrt.hr/hrt-preporucuje/svijet-klasike-postolar-i-vrag-0-11424063?fbclid=IwAR0bV8B61ZmocLwM2FAfRv76VdWB84fyKRMcp__8Sdqez_EInrzAw7xnCZ0